Transport Tycoon Deluxe – OpenTTD

Avions! Trens! Camions! Autobusos! Sé que ara vols que escrigui sobre joguines per nens, però ja tens una edat. Així que el que faré serà parlar sobre un joc on pots administrar una empresa de transports, i comprar-te tants avions com el nen petit que portes dins vulgui.

El Transport Tycoon Deluxe és un simulador que va sortir l’any 1996, creat per Microprose. Comences el joc a un escenari on hi ha unes quantes ciutats, fàbriques i poc més. La gràcia del joc, per dir-ho sense complicacions, és muntar la xarxa de transport que necessita l’escenari per a desenvolupar-se econòmicament. Dit d’una altra manera: posar parades de bus a dues ciutats i comprar autobusos. Fer un tren que carregui gra d’una granja i el porti a una fàbrica on es processi. Posar camions cisterna que vagin d’un pou petrolífer a una central elèctrica. Fer que camions blindats vagin del banc d’una ciutat al d’una altra. I així podria seguir una bona estona.

En realitat, el camí complert seria fer que les mercaderies que produeix (per exemple) la granja, fossin transportades a les ciutats, on (suposadament) són consumides. Fent això, la ciutat creix. Com més tipus de serveis arriben a una ciutat (correu, mercaderies, passatgers…), més ràpidament creix. Això també fa gràcia veure-ho, i ho podríem considerar un altre dels objectius del joc, fer-se gran. Segurament ja has deixat de llegir perquè porto molta estona sense posar una imatge. Doncs té!

2016-07-04 22_25_11-OpenTTD r27553

Camacu

Pot ser que ja siguis fan d’aquest joc, i que tot això que explico sigui merda per a tu. Si és el cas, el primer que hauràs pensat al veure el scrinshot segurament hagi sigut: “desgraciat de merda, això no és el Transport Tycoon Deluxe”. Efectivament! Ara que he fet una petita intro llardosa referent al TTD, podem passar al

OpenTTD!

openttd

L’any 2003, un suec molt trempat a qui van posar de nom Ludvig (un pobre intent per part dels pares d’aconseguir un fill que fos un famós geni), va tenir una idea molt boja, molt de nen trapella. Se li va acudir l’aleatòria idea de jugar a l’enginyeria inversa amb el Transport Tycoon Deluxe. Al cap d’un any de fer coses marranes amb el codi del joc original, va néixer una criatura anomenada OpenTTD. Aquesta petita meravella és un joc totalment basat en l’original de 1996, però amb tantes addicions i millores que quasi podríem dir que és un joc nou.

La primera versió del joc, que encara portava bolquers, feia servir els gràfics i so originals del TTD (recordem que al final era el mateix joc, però reconstruït). Es va necessitar un esforç molt totxu per part de gent desinteressada (no vull dir que no els interessés el joc, vull dir que.. bé, m’entens) per crear tots els gràfics de nou i substituir tots els sons i música de l’original.

A finals de l’any 2009 es podia dir amb orgull que l’OpenTTD ja no necessitava cap recurs del TTD per a funcionar, que era completament independent. Un any després, sortia la versió 1.0.0 del joc, ja amb l’etiqueta de software gratuït i open-source, sota llicència GNU 2.0. Ostres, què frikot!! Si no ho has entès, no passa res, torna a obrir el Clash of Clans que t’estan pelant l’exèrcit.

clash

‘totom’ vol que tanquis el Clash i vagis al cole

Disculpa, tornem-hi. No hi ha res millor que un joc open-source, que està en constant desenvolupament i millora (l’última actualització va sortir dos dies abans d’escriure aquest text), i que a més està basat (“basat“) en un joc mític i addictiu com és el Transport Tycoon Deluxe.

Et llistaré algunes de les millores que ha anat introduint el joc, en comparació amb l’original:

 • Versions per a Windows, Mac OS X, Android, i més (el TTD era només compatible amb Windows 95…)
 • Pots fer mapes totxos de collons.
 • Pots fer estacions ferroviàries totxes de collons.
 • Pots fer trens totxos de collons.
 • Bé, en general, moltes coses totxes de collons.
 • Pots instal·lar nous packs de gràfics i música.
 • Pots jugar per interné onlain.
 • Pots descarregar i instal·lar plug-ins per a millorar el joc (ho comento després).
 • Pots posar el joc en català, i fer que les ciutats tinguin noms catalans! Coi!

  siutats

  És així per defecte! La Bisbal de Camiroig de Ter! Brutal.

Bé, la llista és extra-llarga i m’he cansat d’escriure, pots veure aquí tot el que té d’awesome. Molts dels canvis no et diran res si no vas jugar al joc original, ja que són millores fetes sobre aquest i que s’agraeixen bastant.

Jo al joc hi jugo sempre forever alone, però pots afegir competidors d’intel·ligència artificial que et van fent la… competència! Pullitzer please. A mi és que això de jugar amb enemics em posa nerviós i em fa por. Com he mencionat també es pot jugar online amb humans, però no ho he catat mai i no en puc parlar amb seguretat.

També m’agradaria mencionar que l’apartat musical és molt molt bo, amb una banda sonora d’estil Jazz que se t’enganxa a l’instant!! Fot-li play:

Ei va, deixa de ballar com un boig i torna aquí, que hem de seguir parlant una miqueta. Ja no sé de què, perquè l’únic que m’agradaria és que baixéssis el joc i li donéssis una oportunitat!

Fas clic aquí, li fots a l’installer, i te l’instal·les! Potser, si no vas molt taja o no tens gaire son, hauràs pensat: “Home, la música que ha posat aquest penques aquí dalt és la del TTD original, i abans m’ha dit que l’OpenTTD no conserva res del joc original”. Ah, tens raó! Ets bastant llest! L’OpenTTD inclou la seva pròpia música, que bé, no vull desmerèixer-la ni molt menys, però em quedo mil cops amb l’original, només per ser mítica. Si tens bon gust com jo, només has de descarregar aquest fitxer i descomprimir-lo a la carpeta d’instal·lació de l’OpenTTD, a la carpeta gm. Un cop ho facis i obris el joc, vas al menú “Opcions de la partida”, i on diu “Conjunt de peces de música base”, podras triar “original_windows”. Enjoy!

OpenTTD

Mira, aquí algú amb OCD s’ho ha muntat molt bé!

Una atre cosa de la que volia parlar és dels add-ons o plug-ins o com li vulguis dir, fitxers descarregables que afegeixen contingut al joc (no! no són de pagament! xD). T’explico. Des del menú principal del joc, vas a “Contingut online”, i allà se’t carregarà una llarguíssima llista de merda amb la que dopar el joc. Com a BÀSIC, jo et recomano l’anomenat zBase, són 273MB plens d’amor que et canviaran completament l’apartat gràfic del joc, passant de pixels antiquats a una estètica molt fineta i de colors preciosos. Revisa tota la llista perquè hi ha de tot, des d’escenaris preparats per a jugar, fins a mapes d’alçada realistes, scripts, petits canvis gràfics, etc etc.

OpenTTD

Això té una complexitat bastant acceptable. Si arribes a aquest nivell vol dir que has invertit un grapat d’hores

I a nivell de jugabilitat, doncs res, d’entrada desitjar-te bona sort amb els p*tos semàfors per als trens (accidents constantment escolti, però només perquè sóc inútil). Et recomano que ja des d’un principi posis 2 aeroports i un avionet de passatgers si pots, és pasta ràpida. Amb això ja podras currar-te les vies de tren dobles, els camions de transport, tot això. Veuràs que, si comences la partida l’any 1950 (valor per defecte), els vehicles són una merda (té lògica), els autobusos van màxim a 55Km/h, etc. Paciència, amb el temps van renovant models.

Si alguna vegada has tingut interès per aquest tipus de jocs de gestió, sisplau fes-li un cop d’ull. Aquest és dels bons! Salut!

1
3 respostes

Trackbacks i pingbacks

 1. […] Què gran l’OpenTTD! Vinga va, seriosament, l’últim joc al que hi he dedicat 100 hores és al Factorio, és pixelat […]

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.