Instal·lant MODS al GTA5

Ah, el ja mític Grand Theft Auto V, eh? Aquell joc que va sortir al 2013 i encara avui dia, cinc anys després, segueix donant guerra. És el producte d’entreteniment que més ràpidament s’ha venut a nivell mundial, rebent infinits premis, i en general aclamat pel públic. Rockstar Games en segueix traient actualitzacions per al mode Online. Tot i així, ja saps que a oldschoolgames.cat som bastant de trastejar amb el que ens cau a les mans. I que el GTA5 està molt bé, però també sabem que se li pot afegir una mica de salseta, sal i pebre, un topping. Hi ha tot un món paral·lel i alternatiu al gameplay oficial ideat per Rockstar per al joc que els ha fet arximilionaris, i això és del que vinc a parlar-te avui 😎

 

1. Mods per al joc offline

Com suposaràs, jugar amb mods que alteren la normalitat del joc en el mode Online, està totalment prohibit per part de Rockstar. Si proves a jugar amb modificacions és ben probable que et bandejin el compte i no puguis tornar a entrar al mode Online. Per tant, tot el que parlarem aquí queda fora de l’abast de l’online oficial de Rockstar.

1.1 Instal·lant mods bàsics

Quan dic bàsics em refereixo a que necessites fer molt poca cosa per fer-los funcionar. En general és important llegir la documentació que acompanya a cada mod. Tant per conèixer-ne les característiques, com per saber quines hotkeys fa servir per activar-se, etc.

Per començar, cal que t’instal·lis l’aplicació OpenIV. Aquesta et facilitarà la instal·lació de modificacions per al joc. Un cop instal·lada (next, next…), executa-la mitjançant l’enllaç que se t’haurà creat a l’escriptori. Quan l’obris et demanarà que triis amb quin joc voldras treballar. Obvi tria Grand Theft Auto V i plataforma Windows. Un cop fet això, l’aplicació et demanarà que li indiquis quina és la ruta d’instal·lació del joc. Si et vas comprar el joc a Steam, la ruta probablement sigui “C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Grand Theft Auto V\”. Si no te’l vas comprar per Steam, potser sigui similar a “C:\Program Files\Rockstar Games\Grand Theft Auto V\”. Una vegada donis al clau, veuràs que l’OpenIV troba correctament l’executable i et permet continuar:

Després d’això, quan ja et trobis a la pantalla principal del programa, sense fer res més, ves al menú Tools -> ASI Manager. Instal·la, com a mínim, les dues primeres opcions. Quan ho activis, t’apareixerà un pop-up preguntant si vols que es crei la carpeta mods. Marca els dos checkboxes i diga-li que sí. Has de veure la pantalla així:

ÉS IMPORTANT, I HO ESCRIC ARA ABANS DE RES, que quan vulguis jugar al GTA Online, DESINSTAL·LIS DE NOU AQUESTES OPCIONS fent clic a Uninstall. Si no ho fas, Rockstar ET BANDEJARÀ de l’Online. Quan vulguis tornar a jugar offline amb mods, tornes a clickar a Install i ho tornaràs a tenir tot com abans. Més que instal·lar/desinstal·lar, el que fas és activar/desactivar els mods. Per descomptat, no em faig responsable del que pugui passar amb el teu compte per instal·lar modificacions al joc ????

Bé, un cop instal·lat l’ASI Loader, que és el que ens importa en aquesta secció, només caldrà que busquis mods en format .asi i els copiis a la carpeta base del joc. Fàcil, eh? Al web gta5-mods, hi ha tota una col·lecció de modificacions de tots els tipus. Et deixo aquí un enllaç directe a la part de mods en format .asi. Aquests mods normalment consisteixen en un sol fitxer en el format .asi mencionat, i de vegades també inclouen un fitxer .ini de configuració. Un cop feta la instal·lació del OpenIV, aplicar aquests mods serà tan senzill com copiar el fitxer .asi (i potser el .ini, si en porta), a la carpeta d’instal·lació del joc.

Com a exemple, instal·larem el Simple Trainer for GTA V, dels més aclamats, i que et permetrà fer animalades bàsiques com ser immortal, fer aparèixer qualsevol vehicle, canviar el teu personatge, etc.

 • Vés a la pàgina del mod.
 • Si ets una persona que es preocupa pel que fa, llegeix la descripció del mod, el changelog, els detalls…
 • Fes clic al botó gros verd “Download” i després una altra vegada. Se’t descarregarà un fitxer amb nom similar a 622928-TrainerV.rar.
 • Descomprimeix el fitxer on vulguis, et quedaràs amb una carpeta que conté això:
 • Si vols, llegeix el readme.docx, on trobaràs informació útil sobre quines combinacions de tecles fan una cosa o una altra a dins del Trainer.
 • Copia els fitxers TrainerV.asi i trainerv.ini a la carpeta d’instal·lació del GTA5. Recordes, la que li has indicat abans al OpenIV? Dins de Fitxers de Programa, etc.
 • Amb això tindràs suficient per fer funcionar el mod. Ja pots obrir el joc, anar al mode d’un jugador i, com hauràs llegit al readme, prémer la tecla F3 per fer aparèixer el menú del Trainer:

1.2 Instal·lant mods avançats

Amb mod avançat em refereixo a modificacions que per exemple canvien textures, o substitueixen cotxes existents dins del joc.

Quan has configurat l’aplicació OpenIV i has instal·lat “OpenIV.ASI” (allò que has de desinstal·lar quan vulguis jugar online), l’OpenIV t’ha creat una carpeta nova dins de la d’instal·lació del GTA5, anomenada mods. De la manera que els instal·larem, s’evita tocar els fitxers originals del joc fent impossible que Rockstar pugui detectar els mods.

Ho explico d’una altra manera. Per exemple (tot inventat) tu vols instal·lar un mod anomenat Flagoneta, que fa que una furgoneta del joc tingui una textura nova, amb dibuixos de taronges de València. Per a això, has de modificar el fitxer de textura hatchet.ytd, que està dins del contenidor vehicles.rpf del joc. Hatchet és una furgoneta que existeix dins del joc, i tu vols canviar-li la textura. El nou fitxer de textura també es dirà hatchet.ytd, i tu substituiràs el del joc pel teu. Per dir-ho així, els fitxers .rpf son arxius grans, com .zips on hi van tots els fitxerets sueltus del joc. Per imaginar-ho fàcilment: un .rpf és un contenidor com un .zip, i la textura .ytd és com una imatge en .jpg. Només que en aquest cas són formats propietaris de Rockstar. Windows no és capaç de treballar amb fitxers .rpf, estan xifrats. Però l’OpenIV sí que pot, i per això l’hem instal·lat.

Tornem al tema de la nova carpeta mods que l’OpenIV t’ha creat. Per evitar modificar fitxers del joc, el que fa l’OpenIV és COPIAR el fitxer .rpf complert a dins de la carpeta mods, tu modificaras el rpf de la carpeta mods, no el rpf original del joc. L’OpenIV.ASI que has instal·lat s’encarregarà de fer que el joc llegeixi els rpf de la carpeta mods enlloc de la original, i per això podras veure els mods que instal·lis. Quan vulguis jugar online i desactivar els mods, quan facis clic a Uninstall al OpenIV.ASI, el que farà l’OpenIV és dir-li al joc que llegeixi els fitxers originals i no els de la teva carpeta mods. Per descomptat, a nivell intern no és exactament així, però sí ho és a efectes pràctics.

Més warnings: quan treballis amb l’OpenIV, assegura’t que estàs sempre treballant dins de la carpeta mods, pel que hem mencionat. Amb l’exemple que posaré ara, veuràs com fer-ho bé.

Com a exemple, instal·larem el 2018 Hyundai Sonata [Replace] HQ. Fixa’t com al mateix títol hi diu “Replace”. També hi ha cotxes “Add-on”, que tractarem més endavant.

 • Vés a la pàgina del mod i descarrega el cotxe.
 • Descomprimeix-lo i veuràs un Readme junt amb altres fitxers. Sembla que canviarem el cotxe “Asterope” que ve amb el joc per defecte, pel nostre Hyundai.
 • Obre el readme, i fixa’t que t’indica a quins fitxers .rpf has de fer les substitucions.
 • Obre l’OpenIV, indicant com sempre Grand Theft Auto V – Windows.
 • Abans de res, fes clic al botó “Edit mode” de la barra superior:
 • Al fitxer readme t’indica on fer la primera substitució: a GTA V\x64e.rpf\levels\gta5\vehicles.rpf
 • A la llista de fitxers de columna de l’esquerra (de moment fora de la carpeta mods), fes un clic sobre x64e.rpf
 • L’OpenIV, de manera molt intel·ligent, t’avisarà de que estàs treballant sobre un fitxer original del joc, i que la podries liar:
 • Fes clic a “Copy to “mods” folder”. Un cop s’acabi de copiar el fitxer, veuràs que l’OpenIV t’ha portat directament al fitxer dins de la carpeta mods, aquí ja és segur fer modificacions:
 • Ja podem seguir. Ara, com indicava el readme, ves fent doble click a x64e.rpf, a levels, a gta5, i ja un click simple sobre vehicles.rpf. Veuràs que al frame de la dreta hi apareixen llistats tots els fitxers que hi ha dins de l’arxiu vehicles.rpf:
 • Ara simplement arrossega els 3 fitxers que venien amb el mod cap al frame de la dreta de l’OpenIV:
 • Fes el mateix amb la segona ruta que t’indicava el readme. Recorda, en aquest nou cas, com que el .rpf encara no el tens copiat a la carpeta mods, has de navegar pels fitxers del GTA5 originals, i un cop hi arribis, l’OpenIV t’oferirà copiar-lo a la carpeta mods, com has fet abans. En aquest cas és GTA V\update\x64\dlcpacks\patchday3ng\dlc.rpf\x64\levels\gta5\vehicles.rpf
 • Què passa aquí? al vehicles.rpf del patchday3ng no hi és el vehicle Asterope (a mi també m’ha sorprès). A la descripció del web no hi indicava aquesta segona ruta, així que no modificaré res més. Deu ser un error al readme.
 • Tanca l’OpenIV, obre el joc. Si has instal·lat el Trainer del pas anterior, vés a la opció “Vehicle Spawning” -> “Sedans” -> “Karin Asterope”. Ta-da!
 • Ha sigut un èxit. Recorda que hi ha modders que no són tan simpàtics i no t’indiquen la ruta on has de canviar els fitxers. En aquest cas hauràs de tirar del buscador de l’OpenIV, o potser buscar per internet gent que hagi substituït el mateix model de cotxe… buscar-te la vida.

1.3 Afegint nous vehicles al joc

L’altra manera de modificar els vehicles del joc és afegint-ne de nous. Per fer-ho possible, el mètode d’instal·lació que es fa servir és instal·lar-los com si fossin DLCs del joc, sense interferir en vehicles existents. Ara que ja ets expert, anem directament a l’exemple. Instal·larem l’espectacular 2015 Ferrari LaFerrari [Add-On | Livery | HQ]:

 • Vés a la pàgina del mod i descarrega el cotxe. Ocupa un colló perquè és d’alta qualitat.
 • Descomprimeix-lo i veuràs un Readme junt amb altres fitxers.
 • És possible que no tinguis creades les carpetes necessàries, i més si acabes de començar a moddejar, així que ves, a través de Windows, fins la carpeta mods que tens a la carpeta d’instal·lació del GTA5. Has d’anar creant noves carpetes fins tenir creada la ruta C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Grand Theft Auto V\mods\update\x64\dlcpacks (en el meu cas és així perquè tinc el joc a Steam, en el teu cas la ruta complerta podria ser diferent)
 • Obre l’OpenIV i fes clic a Edit Mode, com ja havies fet a l’exemple anterior.
 • Mou-te per l’arbre de carpetes fins arribar a la ruta que acabes de crear, i arrosega-hi la carpeta vans123 que has descomprimit. Ha de quedar així:
 • Amb això ja tenim el cotxe “instal·lat” al sistema de fitxers del GTA5. Ara li hem de dir al joc que llegeixi aquest nou DLC.
 • Seguim a l’OpenIV. Si encara no el tens a la carpeta mods, mou-te fins GTA 5 -> update -> update.rpf. Quan hi facis clic et tornarà a sortir allò de “Copy to mods folder”. Copia’l, i confirma que el mateix OpenIV t’ha canviat a GTA 5 -> mods -> update -> update.rpf. Ara continua dins de l’update.rpf cap a common -> data. Al frame de la dreta veuras tots els fitxers que hi ha dins de la carpeta data. Fes clic amb el botó dret a sobre del dlclist.xml i tria “Edit”. Que sigui igual que a aquest screenshot:
 • Una vegada dins de l’editor, baixa pel document fins que vegis l’últim <item>, i afegeix el següent:
  • <item>dlcpacks:\vans123\</item>
 • Fes clic a “Save”, i ja pots tancar l’OpenIV. Com veus, a ulls del GTA5, el que hem fet ha sigut afegir un DLC com si fos un dels oficials que treu Rockstar periòdicament.
 • Dins del joc, al Trainer, ves a “Vehicle Spawning” i tria “Spawn by vehicle name”. Escriu “laferrari” sense cometes i prem intro. Voilà:
 • Els cotxes Add-on no apareixen automàticament al trànsit. Per concepte i per temes de rendiment (imagina’t uns quants Ferraris de 300MB en pantalla).
  • Avançat: Si vols que apareguin, has d’editar el fitxer popgroups.ymt (busca’l amb el buscador a l’OpenIV), i afegir un nou item amb el nom del cotxe (en aquest cas laferrari) a la zona de spawn que vulguis. Per exemple si afegeixes una entrada dins del grup VEH_POOR, el Ferrari apareixerà en zones pobres del mapa com Paleto Bay, Chamberlain Hills o Davis. Aquí tens una pic amb les correspondències de cada Grup/zona de spawn.

1.4 Instal·lant mods en format .oiv

Els mods en format .oiv són fantàstics, ja que aquest format de fitxers és en realitat un instal·lador automàtic. Anem amb un exemple.

 • Descarrega’t algun mod en format .oiv. Jo he triat el RAGEuphoria que aplica unes físiques al joc similars a les del GTA4, molt més realistes a nivell ragdoll etcetc.
 • Extreu el fitxer .oiv a algun lloc del teu PC.
 • Obre el OpenIV, i fes clic al ja mític “Edit mode”.
 • Ves al menú Tools – Package Installer:
 • Ves fins la ruta on has descomprimit el fitxer .oiv i fes-hi doble clic. A la nova finestra que s’obre, fes clic a Install. Ara fes clic a “mods” folder:
 • El mod s’instal·larà automàticament.

1.5 Instal·lant mods en format script

D’aquests no en tinc gaires, només el Lively World, però el que has de fer és anar a la carpeta d’instal·lació del GTA5, crear-hi una carpeta anomenada scripts, i copiar-hi allà els fitxers del mod (.dll, .ini, .xml…):

1.6 Mods xul·los

Bé, aquí faré una llisteta dels mods que jo he trobat útils/curiosos:

 • RAGEuphoria: com ja he dit, aplica al joc l’enginy de físiques que es feia servir al GTA4. Moviment més realista de la gent quan cau, la disparen, etc.
 • CLEAR HD ENB – Graphics Mod: millora els gràfics a nivell colors, reflexes, borrositat i definició. Instal·lació complexa ????
 • Real Life Car/Location Names: canvia el nom dels cotxes i localitzacions per les reals. A nivell text, no gràfic, òbviament.
 • Melee Riot: fa que la gent es torni boja i comencin a atacar-se entre ells (i a tu també). Molt divertit de veure i viure ????
 • IVPack: instal·la cotxes del GTA4 al GTA5. Instal·lador .oiv ????
 • World of Variety: afegeix varietat als vehicles que et vas trobant pel món, molt recomanable.
 • Family Friendly Free Roaming: vols ensenyar el GTA a algú que no el pot jugar ni per moral ni per edat? Aplica aquest mod i no podràs fer res divertit al joc! Ni matar, ni atropellar, ni tenir armes, ni… res, quasi res!
 • Open All Interiors: bé, el nom ho deixa clar. Pots entrar a tot arreu del joc on hi ha localitzacions interiors (botigues, cases, bancs, etc)
 • LA Billboards: una passada, canvia totes les tanques publicitàries, posters, graffitis… per imatges reals, amb marques, etc. fent-ho tot més realista. Ocupa 2,4GB ????
1a942a 3
 •  
 • Vehicles dels Mossos: bé, sembla que hi ha bastant mercat de modders creant gran varietat de vehicles dels Mossos d’Esquadra. Si vols que et persegueixi la teva policia® no dubtis en instal·lar uns quants d’aquests.
 • Vehicles Jetpack: s’activa amb cursordreta, et puges al cotxe, prems R1 per pujar, A per baixar, i apa, com si tots els cotxes fossin el Delorean.

2. FiveM

Com dir-ho. FiveM és un online alternatiu al de Rockstar, de codi obert, que no interfereix en absolut amb l’Online oficial (no et bandejaran per fer-lo servir, ni ho saben). Pots muntar fàcilment un servidor tu mateix i jugar al teu món amb els teus amigots (fins a 32), amb els mods i scripts que vulguis instal·lar-hi. En part és compatible amb els mods que hem descrit fins ara, però no s’instal·len de la mateixa manera i en general és mes complicat d’aplicar-los. Sobretot perquè aquí hi ha el concepte de mods a nivell servidor i mods a nivell de client. Si en fas servir a nivell client pots trobar-te algun problema quan juguis (fins i tot encara que els altres jugadors també els tinguin instal·lats).

Resultat d'imatges de fivem server
Llista random de servidors que la gent fa a FiveM

Com que és un tema totalment apart, si cal i ho vols, demana-m’ho i faré una nova entrada parlant sobre com crear un servidor a FiveM, i com aplicar-hi mods. El meu coneixement és fluixet, però algunes coses sé fer ????

Apa doncs això és tot per avui. Com hauràs vist, hi ha milers de mods disponibles per al joc, també molts que segurament desconec i que són una passada. Ni ho he mencionat però pots afegir personatges nous, mapes, armes… Això és qüestió de remenar i provar!

0
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.